Az energetikai tanúsítvány egyszerűen, gyorsan elkészíthető

Sok olyan élethelyzet van, amikor szükségük lehet energetikai tanúsítványra. Mint ahogy a nyomtatóba a patronrendelés, ez is legalább ilyen egyszerű. Ehhez azonban az kell, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol szakértő segítségre számíthatunk, ha energetikai tanúsítványról van szó.

Aki gyorsan szeretne energetikai tanúsítványt, érdemes felkeresnie az e-tanusitas.eu weboldalt. A gyorsaság azt jelenti, hogy az ország egész területén akár 12-24 órán belül elkészítik a tanúsítványt. De hogy miről is van szó pontosan? Kezdjük is az elején.

Ha ingatlant szeretnénk eladni, energetikai tanúsítvánnyal kell rendelkeznünk. Előfordul, hogy egy pályázathoz van szükség energetikai tanúsítványra, ilyen esetekben is bátran keressük ez e-tanusitas.eu-t. Hogy hogy is zajlik ez az egész folyamat? Egész egyszerűen csak meg kell adni a weboldalon található telefonszámot vagy kitölteni a szintén itt elérhető űrlapot. Kinek mi a szimpatikusabb. Vannak, akik szívesebben beszélnek telefonon, mások pedig inkább az internetes felületeket szeretik használni. A telefonos beszélgetés során felveszik a legfontosabb adatokat, melyeket aztán továbbítanak a területileg illetékes kolléga felé. Ezek után a szakértő egyeztet velünk egy időpontot, ekkor zajlik majd a helyszíni felmérés. A helyszíni felmérés során elvégzik a szükséges felméréseket, a mért adatokat továbbítják az irodába, ahol aztán elvégzik a szükséges számításokat és elkészítik a tanúsítványt. Az elkészült tanúsítványt pedig futárszolgálattal küldik el a megrendelőnek.

energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány meglétét jogszabályok határozzák meg, ezek szerint 2009 januárja óta minden új építésű és közhasználatú épületre szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása, 2012 óta pedig a régebbi épületeknél is szükség van erre. Ez a tanúsítvány azt mutatja meg, hogy mennyi energiába kerül az adott ház vagy lakás, épület fenntartása. Így meg kell vizsgálni a hőszigetelést, a nyílászárókat, a fűtésrendszert, és azt is, hogy a vízmelegítésre használt eszközök mennyire hatékonyak, korszerűek. Az energetikai tanúsítvány nemcsak egy papír, ugyanis arról ad felvilágosítást, hogy mennyire gazdaságos az épület fenntartása. Tehát minél jobb ez az érték, annál kevesebb költséggel kell számolni. Ez pedig az ingatlan árában is megmutatkozik, egy minimális költséggel fenntartható lakást, házat sokkal drágábban el lehet adni.

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes egyébként, de ha olyan változtatások történnek, mint például a falak hőszigetelése, vagy a fűtésrendszer átalakítása, akkor érdemes új energetikai tanúsítványt kérni. Az e-tanusitas.eu árait is megtaláljuk a honlapon. 40 négyzetméretig egy lakás esetében a bruttó ár 18.990 forint, egy családi ház esetében pedig egy 81-120 négyzetméter közötti háznál az összeg bruttó 25.990 forint. Ez csak két példa, a pontos árak és méretek a honlapon fellelhetők. Sőt, egy személyre szabott energetikai tanúsítás kalkulátor is segítségünkre lehet, ezt a honlapon keresztül le is lehet tölteni.

Az energetikai tanúsítvány fontos dolog, nagyon sok mindent elárul ugyanis az épületről, a házról, lakásról, és kötelező is a megléte. Az energiafogyasztást azonban az objektív körülmények mellett mi magunk is tudjunk befolyásolni. A környezetvédelem, az energiatakarékosság jegyében az e-tanusitas.eu összeállított egy listát, egy kisokost is, melyet minden ügyfél megkap ajándékba. Ebben az ajándék kisokosban energiatakarékossági tippeket kaphatunk, hasznos tanácsokat a felújítás, korszerűsítés és állagmegóvás tekintetében.

Vannak olyan esetek, amikor nincs szükség energetikai tanúsítványra, így például az 50 négyzetméternél kisebb épületek esetében, valamint akkor, ha az épületet egy évben legfeljebb négy hónapig használják, illetve ha legfeljebb két évig. A vallási, hitéleti, mezőgazdasági célú épületeknél sincs szükség erre. A további kivételekről szintén tájékozódhatunk az e-tanusitas.eu honlapon.

A folyamat tehát egyszerű és gyors, kényelmes, csakúgy, mint a patronvásárlás a nyomtatóba.