Nem csak a napelem rendszer ára a fontos kérdés

Amikor valaki elgondolkodik azon, hogy napelemes rendszerrel szeretné felszereltetni otthonát, vállalkozását, üzemét, nagyon sok mindennek utána kell járnia, meg kell fontolnia. De tapasztalatból mondom, hogy megéri az utánajárás, és megéri az egész rendszer. Így nem csak költséget takarítunk ugyanis meg, hanem még a környezetünket is védjük. Na de kezdjük is a legelején. Hisz az első kérdés mindig ugyanaz: a napelem rendszer ára.

Ha ellátogatunk a napelemesrendszerek.hu weboldalra, akkor minden olyan szükséges információra rátalálunk, ami érdekelhet bennünket a témában. Míg pár évtizede a napelemes rendszerek használata még távolinak tűnt, ma már bárki számára lehetséges, hogy a nap energiájából nyerje ki háztartása számára az energiát. Ennél tisztább, zöldebb energia pedig nincs is. Nincs károsanyag-kibocsátás, nincs szennyezés. Azonban nem csak a bolygónknak teszünk jót azzal, ha ilyen rendszert telepíttetünk, hanem a pénztárcánknak is. Hisz bár ugyan a kezdeti beruházás magasabb, pár éven belül megtérül az ára és utána már valóban ingyen lesz ez az energia. Hogy ez pontosan hány év, az nagyon sok mindentől függ.

Na de kezdjük is az elején. Ha a napelem rendszer ára érdekel bennünket, akkor látogassunk el a napelemesrendszerek.info oldalra és ismerkedjünk meg alaposabban a témával. Hogy mit találunk itt? Mindent, amire csak szükségünk lehet. Így azt, hogy mi is voltaképp a napelemes rendszer, kérhetünk felmérést, tervezést és telepítést is, valamint azt is megtudhatjuk, hogy mikorra térül meg a beruházásunk.

Én is itt kezdtem a keresgélést, és voltaképp itt abba is hagytam, hiszen mindent megkaptam, amire csak szükségem volt ahhoz, hogy napelemes rendszerre térjünk át. Egy kicsike házikót vettünk egy pár éve a párommal, és megőrizve az értékeit újítottuk fel magunk számára. Fontos számunkra a környezetvédelem, ezért határoztunk úgy, hogy ha lesz lehetőség, akkor belevágunk. A lehetőség adott volt, mi pedig belevágtunk. Ebben nagy segítségünkre volt a napelemesrendszerek.info, ahol mindent el tudtunk intézni.

Én például korábban nem tudtam, vagy legalábbis nem gondoltam bele, hogy hogy is működik a rendszer. Azzal tisztában voltam, hogy szükséges hozzá napelem, aminek cellái elnyelik a nap energiáját, tehát minél több napsugár éri, annál több energiánk lesz. Igen ám, de ez az energia nem alkalmas még az otthoni használatra, így kell egy inverter, ami átalakítja ezt. A szakemberek azt szokták tanácsolni, és én magam is ezt vallom, hogy érdemes megfizetni a minőséget, mert igaz, hogy magasabb az ár, de a minőség is sokkal magasabb. Egy név nélküli, olcsóbb termék általában silányabb minőséget takar, nincs meg a szervizháttere, és olykor a javítás is igen bonyolult. Nézzünk tehát utána ennek.

napelem rendszer ára

És hogy mitől függ az ár? Nagyon sok mindentől. A napelem rendszer ára kérdésre nincs egységes válasz, hiszen enyéni igényektől függ, milyen lesz a végleges rendszer. Befolyásol például, hogy mekkora az ingatlanunk, milyen áramfogyasztással rendelkezik. Ez utóbbit elég egyszerű felmérni, hiszen elég, ha előkeressük egy adott év számláit, amiből ki tudjuk nagyjából következtetni, hogy mekkora rendszerre is van szükségünk. Persze itt sem árt a hosszú távú gondolkodás, mert például ha elektromos autó beszerzését tervezzük, amit otthon szeretnénk nyilván tölteni, akkor már ezt is bele kell számolni, vagy ha úszómedencét szeretnénk, amit a napenergiával kívánunk fűteni, azt is. Egy alultervezett rendszer nem elégíti ki az igényeinket, így továbbra is érkezik majd a villanyszámla, igaz, már alacsonyabb. Egy túlméretezett rendszer pedig felesleges, mert többe is kerül, és hiába veszi át az áramszolgáltató a mi általunk termelt felesleges áramot, ezek csak fillérek.

Érdemes tehát olyan szakembereket felkeresni, akik profik, ilyen a napelemesrendszerek.info csapata is. Érdemes rászánni az időt a tervezésre, hiszen a kivitelezés a legtöbb esetben csak egy-két nap, jó, ha alaposan megfontoljuk. Hogy mitől függ, hogy mennyi áramot termel a napelemes rendszer? Attól például, hogy milyen a tető dőlésszöge, mikor és mennyit süti a nap, vet-e rá valami árnyékot. A szakemberek a felmérés során megnézik, hogy egyáltalán alkalmas-e az épület arra, hogy napelemes rendszert szereljenek rá. Van, hogy azt tanácsolják, előbb legyen inkább szigetelés, nyílászáró-csere, de mivel a mi esetünkben ez már megtörtént, így nem volt rá szükség.

Ha pedig az ingatlan nem olyan tájolású, akkor sem kell elkeseredni, hisz vannak lábon álló napelemek is. Ha nagy a kert, akkor a szakemberek oda is megtervezik, ideális szögben és kivitelben. Aki tehát a napelemes rendszerek árát szeretné tudni, kérjen bátran árajánlatot a napelemesrendszerek.info-nál, hisz a fentiekből is látszik, hogy a kérdés nagyon összetett. A választási lehetőségek is folyamatosan bővülnek. Ma már léteznek olyan rendszerek is, melyek nem visszatermelik a hálózatba a felesleges energiát, hanem elraktározzák egy akkumulátorba, későbbi felhasználásra.

Érdemes továbbá tájékozódni a lehetőségekről. Persze ilyen esetben a napelem rendszer ára van a fókuszban, vegyünk figyelembe más tényezőket is. A minőséget, a jövőbeni terveket, így biztosak lehetünk abban, hogy jól döntöttünk. Mi biztosak voltunk abban, hogy jól döntöttünk, és erre bizonyíték a nullás villanyszámla is.