Napenergia segítségével a plotterek is működhetnek zöldenergiával

Persze ez idealizált körülmények között igaz, hiszen azért nem minden esetben tud annyit termelni egy napelem, hogy adott időpillanatban időjárástól és napszaktól függetlenül is működtessen egy ekkora gépet. Viszont ha ezeknek függvényében, az ideális körülmények között nézem, akkor a napenergia igenis olyan ütőképes választás, ami sokunk életét megkönnyítheti és olcsóbbá teheti. Persze főleg akkor, hogyha külső segítséget is kapunk a beruházás kapcsán, hiszen most az utóbbi időkben nem igazán érte már meg a telepítés a magas bekerülési költségek és a hosszú megtérülési idő miatt. De ahol olyan méretű gépek vannak, mint egy plotter, ott aztán biztosan van fogyasztás – elvégre egy nyomdában egyszerre általában sok gép fut. Szóval érdemes lehet tényleg elgondolkodni egy energetikai fejlesztésen – ami a fotovoltaikus rendszer kiépítésére terjedne ki leginkább.

Hogy miért pont most? Azért, mert időzíteni tudni kell. Ez alatt azt értem, hogy a közeljövőben várható egy olyan támogatási lehetőség, ami komoly anyagi segítséget nyújthat majd a napelemre pályázóknak. Ez egy vissza nem térítendő támogatás lesz ráadásul, úgyhogy még azon sem kell aggódni, hogy hogy fizessük vissza a hitelt, mint támogatást. Nem-nem, ez itt a miénk lesz, már amennyit megnyerünk a napenergiát alkalmazó rendszerre.

A napenergiapluszprogram.hu oldalt érdemes szerintem böngészni, mert itt van felsorolva minden olyan lehetőség, ami várható a következő év első negyedévében. A napelemes pályázat igazán komolynak ígérkezik, nem csak a felhasználható keretösszeg miatt, hanem azért is, mert nem csak napelemre, de aksira is lehet majd pályázni. Ez azért nagy szó, mert ez arra reakció, hogy a legtöbb helyen nem lehet rácsatlakozni a központi villamos hálózatra, mondván, hogy túlterheljük vele a hálózatot. Ennek a műszaki megítéléséhez nincs elég ismeretem, de azt látom, hogy az akkumulátor felszerelése részben meg tudja oldani a problémát. Persze nem teljes egészében, de talán ahogy majd halad a technika, úgy tudjuk mi is fejleszteni a rendszerünket.

A napenergia felhasználásának fejlesztésére a legutolsó információk szerint 75,8 milliárd forint van elkülönítve a Napenergia Plusz Program következő évére. Ez azt is jelentheti, hogy akár 15 160 olyan háztartás lesz, akik igénybe tudják venni ezt a remek lehetőséget és fejleszthetik az otthonukat egy napelemes rendszerrel.

Jogosan merülhet fel a kérdés ezek után, hogy rendben, de milyen paramétereknek kell megfelelni, ha valaki pályázni szeretne a vissza nem térítendő napelemes támogatásért? Egyelőre nem ismerem a teljes leírást, csak a rendszerre vonatkozó paramétereket és azok bizony teljesen korrektek. Nagyjából egy 5-6 kW-os rendszert enged a támogatási program összerakni, amihez a már korábban is említett akkumulátort is bele lehet tenni a pályázatba. A 4-5 kW-os inverterhez maximum 6 kW napelemet lehet a tetőre szereltetni, amihez maximum 10 kWh-s akkumlátor csomagot vásárolhatunk a támogatással érintve.

A mikor kérdéssel kapcsolatban pedig még a napenergiapluszprogram.hu is finomkodik, mert ugyan van egy január 15-i dátum, de ez még egyáltalán nem garantált, hogy ezzel a nappal el is indul majd a program. Egy biztos, hogy érdemes lesz pályázni azoknak, akik alkalmasak a feltételek szerint a pályázásra, mert ki tudja, lehet, hogy ez lesz az utolsó alkalom arra, hogy támogatással érintve vásároljunk napelemes rendszert. Nem is kis mértékben, hiszen akár több, mint a felét vissza lehet igényelni a pályázat kapcsán a ráfordításunknak – de persze ez mind-mind még várat magára, hogy pontosan mire is gondol majd a költő.

Érdemes hamar árajánlatot kérni és akár már felkészülten várni a januári startot, mert ha tényleg megnyílik a pályázati lehetőség, akkor simán előfordulhat, hogy nagyon rövid idő alatt el is happolják a meghirdetett támogatási összeget és lezárják a programot. És már csak azért is megéri akkumulátorra is fordítani, hogy a napenergia által nem kelljen megélnünk azt, hogy nincs áram. Ha el tudjuk látni a saját háztartásunkat energiával, akkor soha nem érhet igazán meglepetés. Ezért a napenergiapluszprogram.hu oldalát ajánlom mindenki másnak is, mert itt tényleg ilyen hasznos dolgokról lehet olvasni és azonnal értesülni a legújabb fejleményekről is.