Mekkora napelemeket érdemes a tetőre helyezni? Ettől világosabb lesz!

Attól még, hogy egy nyomtató nagyobb, még egyáltalán nem biztos, hogy nagyobb teljesítménnyel bír, vagy mondjuk gyorsabban, többet tud nyomtatni egységnyi idő alatt. Sőt, mi több, ezzel együtt simán lehet, hogy több helyet foglal, mint egy kisebb, de iparkodóbb rokona, ahogyan az sem lehetetlen, hogy sokkal silányabb minőségben nyomtasson és még akár garancia se legyen rá, hiszen valami olcsóbb, keleti termék… Ez simán megtörténhet bármelyik nyomtató esetében, kivétel nélkül. De ha jobban belegondoltok, akkor ez egyáltalán nem specifikus dolog a nyomtatók világára, hiszen akár a napelemek esetében is előfordulhat hasonló probléma. A napelempalyazatok.hu/blog/miert-meghatarozo-a-napelem-panel-merete oldalon bővebben is lehet olvasni erről a témáról, ha esetleg érdeklődtök a napelemes fejlesztések iránt, vagy egyszerűen csak nyitottak vagytok a világra.

Nem tudom, hogy mennyire vagytok követőben, de lakossági körökben általánosságban azt lehet mondani, hogy a 330 Wattos napelem panelek a leginkább elterjedtek az itthoni tetőkön. Ennek az az egyszerű oka van, hogy ezek voltak leginkább elérhetők, nem csak az országunkban, hanem globálisan a piacon. Az utóbbi időben azonban sok gyártó ügyködött és ügyködik azon, hogy nagyobb méretű és teljesítményű paneleket gyártson – mint ahogy arról a napelempalyazatok.hu/blog/miert-meghatarozo-a-napelem-panel-merete oldalon is lehet olvasni.

A nagyobb napelem panelek legtöbbször az 500 Wattos méretet ütik meg, azonban érthető módon ezzel a méretük is nő. A teljesítmény persze fontos dolog, de egy családi ház mérete alapvetően véges és egyáltalán nem biztos, hogy szükség van arra, hogy az egész be legyen lepve napelemekkel. Hiszen egy család átlagos fogyasztása általában nincs olyan magas, hogy bármi is indokolja a nagyobb napelemeket és a nagyobb teljesítményt. Természetesen ipari célokra más a helyzet, de a napelempalyazatok.hu itt most kimondottan a lakossági oldalt vizsgálja.

Tehát, nagyon klassz dolog, hogyha van lehetőség arra, hogy sok és jó minőségű napelemet tegyünk a tetőre, vagy bármi más tartószerkezetre, hiszen ez is egy jó megoldás. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindig van értelme a többnek és a vele keletkező nagyobb beruházásnak – hiszen a legtöbb család nem tudja felhasználni ezt a többletet. Szóval fontos szerepe van annak, hogy hogyan tervezik meg a rendszert.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy általánosságban véve az itthoni háztetőkön jobban el lehet helyezni a kisebb paneleket, mivel eleve picik a házak. Arról meg aztán nem is beszélve, hogy maga a felszerelés is könnyebb, ahogyan a tetőszerkezetnek is kisebb terhet kell elbírnia, ami itthoni viszonylatban szintén sorsdöntő lehet.

Egy másik megközelítés pedig a megbízhatóság kérdése. A legtöbb nagyobb méretű napelem panel keleten készül, ami önmagában még nem lenne gond, azonban nagyon sok esetben nem jár hozzájuk garancia. Lehet, hogy olcsóbb, de attól még biztos, hogy hosszútávon kevésbé éri meg, hiszen nincs lehetőség visszaküldeni, ha esetleg valaminek baja esik. Ez pedig egy olyan piacon, ahol mindenre van legalább 5, de inkább 15 év garancia már eleve gyanús, hogy hogyan is lehetséges. Valószínűleg leginkább úgy, hogy ezeknek hamarabb várható a tönkremenetele. Én nem vennék ilyen terméket, amikor olyan minőségek között is válogathatok, amik már hosszú évek óta jól teljesítenek.

Ha tehát épp a napelem vásárláson gondolkoztok, vagy épp találtatok valamilyen jó pályázati lehetőséget és el kell dönteni, hogy mekkora legyen a termék, akkor előtte nem árt, hogyha beleolvastok a napelempalyazatok.hu/blog/miert-meghatarozo-a-napelem-panel-merete oldalon elérhető írásokba, mert nagyon hasznosak és segítenek a pontos tájékozódásban.

napelempalyazatok.hu/blog/miert-meghatarozo-a-napelem-panel-merete