Megtudtam, mi az a plazmavágás – ma is okosabb lettem!

Hihetetlenül szeretek az egyetemi fénymásolónál dolgozni. Ez egy kis papírbolt-féleség, melyben fénymásolási és nyomtatási lehetőséget is biztosítunk, továbbá szakdolgozatok vagy egyéb iratok kötését is vállaljuk.
Szerintem remek munka, abszolút nem megterhelő, és szeretem, hogy rengeteg embert ismerhetek meg általa.

Az egyik legjobb barátnőmet, Annát is itt ismertem meg. Nyomtatni szeretett volna, de sajnos pont bedöglött a nyomtatónk, így megvárta, amíg “megszerelem”, és közben beszélgettünk.
Azóta is tartjuk a kapcsolatot, és mindenben számíthatunk egymásra. A múltkor azonban egy nagyon érdekes kérdéssel keresett meg engem: azt kérdezte, nem tudom-e esetleg, hogy hol találhat olyan céget, akik plazmavágással foglalkoznak?

Hát, megmondom őszintén, a szemem elkerekedett, ugyanis soha nem hallottam még ezt a kifejezést korábban. Ezt el is mondtam neki, ám úgy voltam vele, hogy nem árt nekem sem, ha új ismeretekkel gazdagodok, így felajánlottam neki, hogy segítek keresni egyet.

A Google segítségét vettük igénybe, így nem kellett sok, hogy rábukkanjunk az acelpartner.hu oldalára.
Természetesen sok más találat is adott volt, azonban ez a cég sokkal szimpatikusabb volt számunkra, már csak a profi, áttekinthető weboldala miatt is. Nagyon informatív leírásokat találtunk, ami azért nem hátrány, ha az ember ilyen volumenű és komolyságú munkára keres partnert.

Az acelpartner.hu oldaláról tudtam meg pontosan, hogy mi is az a plazmavágás. Ez egy olyan eljárás, mely alapvetően az ömlesztő vágások kategóriájába tartozik. A lényege, hogy a vágási résben megolvad a vágandó anyag, az olvadt anyagot pedig egy nagy sebességű, erős gázsugár fújja ki onnan – így válik két különböző részre a vágni kívánt fém.
A plazma kifejezés abból ered, hogy a folyamat során az anód és a katód között az áramot ionizált gáz vezeti, amit plazmaívnek nevezünk. Ez a plazmaív olvasztja meg a vágandó fémet, melyet korábban említettem.

Remek és nagyon korszerű eljárásról beszélünk, hiszen hihetetlenül precíz vágást tesz lehetővé ez a technológia.
Szerencsére az acelpartner.hu-nál ez is elérhető, de a weboldalról kiderült, hogy nem csak ez az egyetlen szolgáltatásuk: foglalkoznak még lángvágással, élletöréssel és felülettisztítással, építőipari munkák kivitelezésével, acélszerkezet-gyártással is, továbbá bérmunkát is vállalnak.

Ez utóbbi azt jelenti, hogyha megvan már az anyag, melyet vágni kellene, akkor meghatározott feltéletek szerint tudják vállalni annak megmunkálását, feldolgozását.

A bérmunka lehetősége pont kapóra jött Annáéknak, hiszen nekik ilyen formában lenne szükségük a plazmavágásra.

Nem is habozott a barátnőm, rögtön felvette velük a kapcsolatot. Ez a korábban említett modern weblapnak hála pusztán egy űrlap kitöltésével sikerült is. Most várja, hogy felvegyék vele a kapcsolatot, és megbeszéljék az árakat és a lehetőségeit.
Hogy miért kell az árakról beszélni? Az ilyen speciális munkák esetében nincs arra lehetőség, hogy sztenderd árakat kiírjanak, hiszen minden egyes elvégzett feladat más és más. Természetesen nem lesz zsákbamacska a fizetendő összeg, hiszen a pontos tervek ismeretében már meg tudják mondani, mennyiért vállalják a kért műveletet.

Nem gondoltam volna, hogy valaha a plazmavágással kapcsolatban fogok a neten keresgélni, de kétségtelenül hasznos volt. Nem árt, hogyha az ember minél több dologgal tisztában van! Na meg ki tudja? Lehet, hogy egyszer még nekem is szükségem lehet majd a plazmavágásra, ha kibújok végre a nyomtatós kuckómból.