Egyre menőbb dolog a chili szósz készítés

Persze, nem egyszerű műfaj, én is csak hosszú idő után találtam egy nagyon jó helyi gyártót, de nem lövöm le azonnal a poént! (Saját magam nem is próbálkoznék, természetesen)

A cégünknél rengeteg gasztro- és egyéb megrendelőnek nyomtatunk szórólapokat, de éttermekbe menüket és hasonlókat is tervezünk, készítünk. Észrevettem az elmúlt években, hogy már nem létezik étlap pikáns verzióban készült ételek nélkül. A legnagyobbat a chili megy. Ezért lett nagyon menő a chili szósz készítés.

De, mint olyan sokan én is nagy ínyenc vagyok, az egrichiliagok.hu webshopjában kapható dolgoknál kevesebbel alig érem be. Pedig ennél jobb aligha van. Szóval nekem pont jó, amit kínálnak. Ők helyben készítenek mindent, de kifogástalanok a termékeik. A saját chilis utazásomnak ők voltak a csúcsai.

Érdekelt is, mit takar náluk a chili szósz készítés, illetve hogyan jutottak idáig.

Az amerikai kontinensről származó növény mára az egész világon elterjedt ugyebár, és helyben is termesztik számos országban, ami nagymértékben hozzájárul a globális konyhaművészet sokszínűségéhez. Ők Egerből származnak, de kicsit sem szakadtak el a saját városuktól. És ezt nem csak az Egri Chiliagok neve mutatja, hanem az oldalon is, minden termék (illetve a legtöbb terméké) elnevezése. A chili paprika népszerűsége és elterjedtsége nem véletlen, hiszen nemcsak különleges ízével, hanem számtalan felhasználási lehetőségével is elkápráztatja a gasztronómia szerelmeseit.

A helyi fajták termesztése lehetővé teszi a különböző régiók ízvilágának megőrzését és gazdagítását. Például Mexikóban a jalapeno, Indiában a bhut jolokia, Thaiföldön a bird’s eye chili mind egyedi ízvilággal rendelkeznek, melyek a helyi ételek karakterét meghatározzák. Tök jó, én legalábbis kifejezetten üdítőnek találom, hogy ők itt az chilit ilyen jól integrálják a helyi kultúrába. Az Egri Chiliagok egyszerre vállal részt a minőségi ételforgalmazásban és a hagyománytisztelet elmélyítésében.

A chili paprikából készült termékek száma és sokfélesége szinte végtelen. Náluk is rengeteg termék van. Nem csak a chili szósz készítés van a tevékenységi körük fókuszában. A snackekig bezárólag mindenbe bevonták a chilit. A termékek jellege és chilissége is változatos, melyek az enyhén csípőstől a tüzesen erős ízekig terjedhetnek. A szószok kiválóan alkalmasak ételek ízesítésére, mártogatósok készítésére vagy akár grillezett húsok pácolására is. A chili paprikából készült pácok és marinádok szintén népszerűek világszerte, hiszen kiválóan kiemelik a húsok és zöldségek természetes ízét. Szóval nézzetek nyugodtan ilyen termékek után, garantáltan egy nagy élmény lesz – én ajánlom is kapásból az Egrichiliagok.hu-t

A chili paprika alapanyagként szolgál számos hagyományos ételhez is. Gondoljunk csak a mexikói chili con carne-ra, az indiai vindaloo-ra vagy a thai tom yum levesre. Ezek az ételek a chili paprika nélkül elképzelhetetlenek lennének, hiszen a csípős ízük adja meg a karakterüket és különlegességüket. De bármit feldobhatunk velük, olyan dolgokat is, amikre eddig nem gondoltunk. Szerintem a magyaros világ az étkezésben kifejezetten kompatibilis ezzel a vonallal.

Az édességek világában is helyet kapott a chili, ahol gyakran kombinálják csokoládéval, hogy különleges, édes-csípős ízhatást érjenek el. Sőt, a chili paprika nemcsak az ételek ízvilágát gazdagítja, hanem hozzájárul a helyi kultúrák és gazdaságok fejlődéséhez is, mint az egri példán is láttuk. A világ minden táján termesztett chili paprika és a belőle készült változatos termékek bizonyítják, hogy ez a növény valóban globális kedvenc lett, melyet minden nemzet a saját ízlése szerint használ fel és értékel.