Alig vártam, hogy végezzek a portfóliómmal

Épp egy portfólióelem elkészítésével végeztem, amire meg is kaptam a visszajelzést az oktatómtól, hogy jól sikerült és mehet is nyomtatásra. Nagyon örültem neki hiszen rengeteg időbe és energiába került, szóval boldogan választottam ki a nyomtatás lehetőséget. Az első akadály leküzdése után, amely a papírhiány volt, nyugodtan dőltem hátra és hagytam, hogy a nyomtató elvégezze dolgát. Azonban újabb meglepetés ért, ugyanis az első oldalra nem az került, ami az én dolgozatom első eleme volt. Meglepetten olvastam a lap közepén a frissen nyomtatott mondatot: “Numizmatika – a régi pénzek gyűjtése, tudománya és szenvedélye”.

Természetesen hirtelen nem tudtam hova rakni, hogy mi is történhetett, majd később kiderült, hogy az öcsém gyűjtőmunkájának a borítója került nyomtatásra. A jobb jegy érdekében én is mindig elvégeztem ezeket a gyűjtőmunkákat, viszont kiváncsian érdeklődtem, hogy miről is szól a beadandója.

Keress rá és megtudod! – hangzott az öcsém szájából a válasz. A kedvenc oldala, mint kiderült, a regipenzfelvasarlas.hu volt.

Beállítottam mostmár jól a nyomtatás folyamatát, és úgy is tettem, ahogy mondta. Nincs addig jobb dolgom, legalább okosom kicsit, gondoltam. És én is elmélyedtem a regipenzfelvasarlas.hu-n. Egy érme bolt weboldalát találtam meg.

Először végigolvastam a numizmatikáról szóló részt. Megtudtam, hogy az egykor hobbi, mára már segédtudománynak mondható, ugyanis az archeológia és történettudomány is hasznát veszi a kutatások során. Azonban a numizmatika ad választ arra is, hogy a birtokunkban lévő régi pénzérmék vagy bankjegyek milyen értékkel bírnak. A numizmatika több, mint 2000 éves múltra tekint vissza, de nyilván akkor másképp vették a “királyok hobbiját”, mint napjainkban. Az elnevezés abból adódik, hogy elsőként a római császárok kezdték el gyűjteni az érméket a birodalmakból, ám ennek voltak költségei, így nem engedhették maguknak az akkori “hétköznapi” emberek.

Numizmatika – a régi pénzek gyűjtése, tudománya és szenvedélye

Megtudtam még, hogy mióta is léteznek pénzérmék, honnan indult a tudományág, valamint a szakágakat, specializációkat.

Ezután tovább böngésztem az oldalon. A Procopius Numizmatika egy érme bolt Budapesten. Régi pénzek felvásárlásával és eladásával foglalkoznak. Egész országra kiterjedő kapcsolati hálózattal rendelkeznek, a 2008-ban alakult vállalkozás így mindig talál vevőket és eladókat egyaránt. Ennek köszönhetően mondhatja el magáról, hogy az ország egyik legnépszerűbb érmeboltja. Legfőbb elveik a szakmaiság, régi értékek tisztelete és a becsületesség. Szakmaiságukat bizonyítja, hogy a cég alapítója ehhez kapcsolódó végzettséggel rendelkezik, valamint ő maga is gyűjtő volt. Becsületességet saját érdekükben is fenntartják, hiszen jó hírükön nem szeretnének foltot ejteni, egy esetleges vevő átverésével, vagy éppen egy rosszul elbírált érme értékével. Mindennek érdekében a megfelelő árat ajánlják az eladóknak, a számos elvégzett érmevizsgálat után.

A következő szempontok alapján határozzák meg a régi pénzek értékét: elsősorban az eredetiség, ami számít. Fontos hiszen tudni, hogy az eladni kívánt érme vagy bankjegy eredeti, másolat vagy éppen utánnyomtatás. Aztán a korszak helyes megítélése jön a fontossági sorrendben, minél régebbi ugyanis az érme, valószínűleg annál nagyobb lesz rá a kereslet, így többet is fog érni. A tartásfok, amely a pénz állapotát jelenti, vagyis a kopás, gyűrődés, esetleg roncsolódás mértéke. Tudniuk kell továbbá, hogy milyen anyagból készült, a színesfémek mellet nemesfémekből (arany, ezüst) is vertek érméket. Valamint meg kell határozni a ritkaságát is. Ezek mind fontos szempontok az érmék és bankjegyek értékének becslésénél. Nekünk ebben összesen annyi dolgunk van, hogy elvisszük az eladni kívánt érméket, bankjegyeket az érmebolt átvevő irodájába, ahol ők elvégzik a vizsgálatokat, majd elmondják mennyiért vásárolnák meg tőlünk.

Természetesen akkor is felkereshetjük őket, ha vásárolni szeretnénk tőlük – ezt már mondtam. Kereshetjük őket személyesen az átvevő irodában, de akár telefonon és e-mailben is érdeklődhetünk.

Ne feledjük, a numizmatika a régi pénzek gyűjtése, tudománya és szenvedélye! És nekünk is többet adhat, mint gondolnánk.